Joken, Markun sekä Veikon seikkailut

Oikeudenmukaisuus on venyvä ja paukkuva käsite. Toisaalta niin yksinkertainen, että jos minä jaan jäätelöannokset niin valitse sinä kumman niistä haluat. Toisaalta jokainen arvioi subjektiivisesti mikä milloinkin on oikein ja kelle. Nyt en puhu elämästä, jota kuvaillaan sanomalla, ettei kukaan ole luvannutkaan, että se on oikeudenmukaista vaan että se on epäreilua. Puhun sellaisesta oikeudesta, jota jaetaan työkseen. Oikeuslaitoksesta, josta ainakin nimen perusteella pitäisi löytyä sitä itseään. Oikeutta.

Yhdessä ollaan päätetty pelisäännöt ja sitten jos niitä ei noudateta niin sitten jaetaan oikeutta ja rangaistuksia. Ilmeisesti yhdessä ollaan myös sovittu siitä, minkälaiset rikkeet ja rikokset ovat kuinkakin vakavia. Että jos Jami näpistää kaupasta tikkarin niin tuomari ei anna sille sellaista sanktiota, kuin jos vaikka kaksi poikaa murhaa jonkun, esimerkiksi suomalaisen tytön Fuengirolassa. Paitsi joskus, kuten nyt hetki sitten uutisoinnin perusteella näytti käyneen. Toinen näistäkin pojista näytti heti kunnostautuvan kun pääsi ulos ja jatkoi urotekojaan; alkoi uhkailla jotain pikkutyttöä.
No, pojat on poikia ja joiltain pojilta ei muuta voi odottaa kuin sitä, että he kohdistavat vihansa, voimansa ja typeryytensä naisiin.

Näistä rikoksista löytyykin se oikeuslaitoksen ja lainsäädännön kummallisin linjaus. Suomennettuna se minusta menee niin, että jos kohdistat tekosi naiseen tai lapseen, se ei haittaa kovin paljoa.
Esimerkiksi jos Jokke pyörii puistossa ja kyttää yksinäistä tyttöä tai naista matkalla kotiin. Jokke huomaa Merjan, joka kauppakassi kädessään suuntaa kohti kotia. Jokkepa nappaa Merjaa takista kiinni, mahdollisesti vetää turpaan ja sen jälkeen raahaa sivummalle. Sitten Jokke avaa housunsa ja tunkee sukupuolielimensä itkevään ja vastustelevaan Merjaan. Jos Jokke on hyvällä tuulella homma voi jäädä siihen, jos huonolla, lähtee Merjalta henki.

Joskus taas Markku lähtee baarista Kaisan mukaan jatkoille. Kaisan kotona ilmeneekin, ettei Kaisaa huvita muu kuin nukkuminen. Siitäkös Markku suuttuu! Hän kyllä osaa yksinkin nukkua eikä hän tullut tänne nukkumaan vaan yhtymään Kaisaan. Jollei Kaisaan tehoa ”aina niin miehekäs kinuaminen”, on Markulla edessään vain kaksi vaihtoehtoa. Joko yhtyä heti väkisin Kaisaan tai odottaa, että Kaisa sammuu ja yhtyä sen jälkeen. Näillä mennään, Markku miettii ja kannustaa Kaisaa edes sitten juomaan lisää viinaa ja kyselee, että jokos menisit nukkumaan?

Sitten on vielä yksi Veijo, joka tykkää lapsista. Joskus Veijo on tykännyt niin paljon, että joutui Riihimäelle vankilaan. Siellä järjestetään kursseja, joilla Veijolle opetettiin keinoja hillitä itsensä. Yritettiin parantaa Veijo. Veijo mietti, että mistä? Minäkin mietin. Ei kai seksuaalinen suuntauminen ole parannettavissa? Voiko homot kurssittaa heteroiksi tai heterot kaikkiruokaisiksi? Veijo on kiinnostunut lapsista. Sitä ei voi parantaa. Mutta sitä hoidetaan. Veijolla kavereineen on kovat uusimisprosentit, niin kovasti he tykkäävät lapsista. Itse veikkaan, että 100% uusii tekonsa mutta vain 70% jää kiinni. Siitä virallinen lukema.

No kenen syytä se sitten on, että Veijo oli jo kerran otettu kiinni ja se päästettiin vapaaksi tuhoamaan lisää ihmiselämiä? Kun kerran tiedettiin, että ”tämmöstä sillä Veijolla on vähän ollut tapana puuhailla”.
Kun se maailman kuuluisin kaapattu lapsi Madeleine McCann kaapattiin Portugalin Algarvessa, siellä oli tapahtumahetkellä n.150 pedofiiliä. Eli etukäteen tiedettiin, että siellä ne ovat, muttei otettu niitä kiinni. Kenen syytä se on? Ja miksi?

No Suomessa asiat etenee niin, että Merja menee poliisille ja käy läpi nöyryyttävät tutkimukset ja lopulta päätyy Joken kanssa oikeuteen. Millaisia tuomioita täällä jaetaan raiskauksista? Yleensä ehdonalaista. Eli Tuomari sanoo Jokelle, että ”jos sinä Jokke vielä teet tämmösiä juttuja niin sitten me rangaistaan sua”. Eli eikö se riittänyt, että se teki kerran? Miksei siltä Jokelta kysytä, että miten se on mahdollista, että sulla edes seisoo sellaisessa tilanteessa, jossa olet hakannut vieraan naisen naaman turvoksiin, uhannut tappaa sen ja etenkin, että sen Jokenkin täytyy jostain pystyä päättelemään, että hei, se nainen ei halua Jokkea. Eikö nämä seikat kerro saman kuin Veikostakin: Jokke ei voi olla osana yhteiskuntaa. Jokke ei vaan pysty siihen. Jos Jokke tekee vielä saman, saa Jokke sakot ja joutuu työsiirtolaan puoleksi vuodeksi.

Merja taas lusii lopun elämänsä. Merja käy terapiassa ja pelkää yksinoloa, mutta myös kaksinoloa. Parisuhteet, joita Merja ehkä joskus haluaisi , muistuttavat mieleen Joken ”kepposen”. Näin joitain Merjan seurauksia esitelläkseni.
Oikeudenmukaistako? Ja jos niin kenelle?

Entä Kaisa, joka herää aamulla ja tajuaa, että Markku ei ollutkaan tajunnut mitä sana EI tarkoittaa. Oikeuteen pääsee Kaisakin lopulta. Kysytään, että miksi päästit vieraan henkilön asuntoosi. Jopa Markku voi kysyä, että ”mistäs sää tiesit etten mää mitään tekis”, jos se olis siis Tampereelta. Oikeus varmaan tulisi päätökseen, että kyseessä olisi lievä raiskaus.
Miten voi raiskata lievästi? Joko raiskasit tai et raiskannut. Markku kertoo, ettei halua vankilaan koska hänellä on työpaikka. Ja joku työkaveri voisi saada tietää. Ne on huomioitava. Nyt. Ei siis silloin tekoa tehdessä. Ehkä Markku ei muistanut silloin, ettei saa raiskata.
Mitäs Kaisa? Mites Veijon lapsiystävät? Niistä varmaan jokunen myöhemmin lopettaa itse itsensä kun ei vaan kestä ajatuksia Veijon kanssa vietetyistä hetkistä.

Mun mielestä toisen ihmisen raiskaaminen on niin vakava asia, että siitä kuuluu sulkea pois yhteiskunnasta. Se on osoitus siitä, ettei ole pystyvä tähän.
Koska tuomiot ovat niin olemattomia, mulla on kaksi ehdotusta, jolla ne saadaan edes vähän lähemmäksi oikeudenmukaisuutta.
1. Uhri saisi päättää tuomion. Kaisa saisi päättää koska häntä ei enää haittaa Markun teot. Merja, lopetettuaan terapian, voisi siitä lisää ymmärrystä saaneena päättää, ettei hän halua Jokkea koskaan vapaalle.
Veikkoon liittyvät lainsäädännöt, ja Veikko, itsekin on niin lapsen kengissä vielä, että luultavasti Veikon olisi mentävä saunan taakse. En kerta kaikkiaan keksi hänelle mitään muuta paikkaa minne mennä. Nykyäänhän hän käy muutaman kuukauden kurssin ja menee sitten jatkamaan leikkejään. Jos edes jää kiinni. Lapsethan nyt puhuvat ihan mitä sattuu, sanoo Veikkokin.

2. Jos tekee jonkin rahaan liittyvän rikoksen, joka voi olla vaikkapa petos, kavallus tai ryöstö, rangaistukset ovat ihan eri luokkaa. Tässäkin on tietysti poikkeus, joka on se, että jos tekijä on valmiiksi rikas ja kuuluu eliittiin, tuomiota ei tule. Silloin kysytään, että haluatko erota työstäsi, josta olet vienyt varkain miljoonan. Jos vastaus on, että en halua niin sitten sanotaan, että ei sitten mitään. Mutta siis yleensä rangaistus on ihan eri luokkaa kuin seksuaalirikoksissa. Jos ensimmäinen ehdotukseni ei mene läpi niin tätä hyvät naiset, voitte käyttää varmistaaksenne sen, että raiskauksen kohteeksi jouduttuanne saatte tekijälle rangaistuksen. Pitäkää aina nippu seteleitä taskussa ja kun Jokke viimeistelee hommiaan niin sujauttakaa rahat Joken taskuun; silloin kyseessä on ryöstö ja raiskaus ja tuomio mukailee sitä.
Johtuuko tämä kummallisuus lainasäädännössämme sekä tuomioissamme siitä, että kohteena ovat yleensä ja oikeastaan melkein aina naiset. Ja tietysti ne lapset. Eihän tätä yksinkertaisempaakaan asiaa, joka liittyy tasa-arvoon saada kuntoon. Naisten palkka on ja pysyy pienempänä kuin miesten.
Syynä on varmaan se, että ei sitä ole varaa korottaa, mutta ratkaisu löytyy siihenkin: alennetaan seuraavaksi sadaksi vuodeksi miesten palkka ja nostetaan naisten. Ei maksa mitään!