Lääke alkoholismiin

Kannatan ehdottomasti kaikkia sellaisia menetelmiä ja keinoja, jotka auttavat ihmisiä toipumaan alkoholismistaan. Onkin melkoinen ihme, ettei toimivaa lääkettä ole vielä tuohon vaivaan keksitty. Luulisi kolmen miljoonan alkoholismiin vuosittain kuolevan motivoivan ongelman ratkaisuun. Tai jos ei se motivoi niin raha, jonka keksintö tuottaisi.

Teeveessä näytettiin ohjelma, jossa kerrottiin menetelmästä jonka avulla alkoholismi parantuisi ja henkilö palautuisi kohtuukäyttäjäksi, joka hän on joskus ollut. Asiantuntija kertoi kuinka koko hoito, joka tämän sairauden ympärille on kehitetty, lähtee aivan väärästä ajatuksesta. Tällä kertaa saatoin iloita siitä, että olen Suomessa, sillä täällä ei lähdetä oikeastaan mistään ajatuksesta. Se olikin ensimmäinen ajatus, joka syntyi suomalaisten tutkijoiden kertoessa tästä lääkehoidosta. Mietin, että miksi ette ole saaneet tähän mennessä kerrottua riittävän painavasti edes sitä, että kyseessä on aivojen sairaus, joka on voitu todentaa? Eikö se olisi ollut tärkeä tieto kun kuitenkin Suomessa edelleen kuvitellaan, että kyseessä on henkilö, joka ei joko tajua tai ei halua tajuta ja siksi tuhoaa oman ja muiden elämän?

Tutkija kertoi myös toisen seikan, jota ei tähän mennessä ole haluttu tai osattu huomioida suurimassa osassa hoitoja: jos henkilö vain lopettaa juomisen, juomisen himo kasvaa. Eikö tämä ole juuri se suomalaisen päihdehoidon sisältö? Tarjotaan suunnilleen päihteetön paikka, jossa oleskellaan jokin aika ja sitten lähdetään kotiin, eikä maksa kuin kymppitonnin. Tässähän on juuri se kohta, jossa pitäisi toteutua se hoito, joka päihdehoidoista yleensä puuttuu. Kuntosali ei ole yhtä kuin päihdehoito. Retki laavulle ei myöskään ole sitä.

Uskon, että uutta tietoa tulee koko ajan ja ne keinot, joita nyt on päihderiippuvuuden hoitoon, ovat alkeelliset eikä niitäkään käytetä läheskään niin hyvin hyödyksi kuin voisi. Haluaisin uskoa, että esitelty lääke toimii. Jostain syystä jäin epäilemään. Kun mietin miksi, ehkä siksi etten ole koskaan kuullut kenestäkään, jonka tämä lääke olisi parantanut. Maailmassa on tosin paljonkin sellaista, mitä en ole itse todennut tai tavannut, mutta voin uskoa asiat kuitenkin. Ehkä tämän epäilyksen synnytti ajatus siitä, että kokemukseni mukaan alkoholisti ei juo pitääkseen hauskaa vaan paetakseen ja kestääkseen, niin mihin tämä tarve katosi sen myötä että alkoholin käyttökokemus muuttui vähemmän mukavaksi?

Onko lukijoissa joku joka on tämän lääkkeen avulla saanut avun alkoholiriippuvuuteen? Olisin todella kiinnostunut kuulemaan kokemuksia tästä.

Lopuksi vielä siteeraan ohjelmassa nähtyä tutkijaa: ”alkoholia ei suositella hoitokeinoksi alkoholiriippuvuuteen”.

Tämä kuulostaa järkevältä. Huumeita suositellaan kuitenkin hoitokeinoksi huumeriippuvuuteen.

2 kommenttia artikkeliin ”Lääke alkoholismiin”

 1. Lassi sanoo:

  Tässä on tasapainoista juttua näistä lääkkeistä, eli siis lääkkeistä voi olla osalle apua, mutta mikään ihmekeino ne eivät ole. Itse näkisin, että ensisijaisesti pyritään katkaisemaan päihdekierre ja kuntouttamaan ilman lääkkeitä, mutta kun tunnetusti jotkut eivät kuntoudu vaikka olisi motivaatiota ja kuinka yritettäsiin, niin näissä tapauksissa en näe ongelmaa siinä että käytetään rinnalla sellaisia lääkityksellisiä keinoja, joilla tutkitusti on tehoa ja jotka ovat turvallisia käyttää päihdeongelmaisten ollessa kyseessä. Uskoisin kuitenkin, että mikäli päihdeongelmien hoito olisi oikein resurssoitua ja toteutettua, aika harva kuuluisi tuohon ryhmään joka tarvitsisi lääkkeitä.

  https://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/paihdeongelmien-hoito/alkoholiriippuvuuden-laakkeellinen-hoito

  PS: Henkilökohtaisesti en ole tällaiseen törmännyt, mutta tässä erään henkilön kokemus jolle naltreksoni oli se ihmelääke ja jonka kohdalla lääkkeettömät keinot eivät toimineet: https://www.youtube.com/watch?v=6EghiY_s2ts

 2. Jenni sanoo:

  Totta turiset. Tosin suomalaiseen päihdehoitoon kuuluu makoilun, kuntosalin ja laavuretken lisäksi myös jumalaton kasa unilääkkeitä/rauhoittavia/mielialalääkkeitä. Hoitajien määrä toki minimoituu kun paikalle tarvitaan vain lääkkeiden-jakaja hoitaja jonka jutuille voi mennä tyyliin
  ”mulla on nyt sellainen olo että tarvitsisin sellaisen nappulan”
  ”oletko nyt ihan varma että tarvit?”
  ”joo, kyllä se helpottaisi mua tosi paljon”
  Kuin lapsi karkkihyllyn luona kaupassa kinnaamassa vanhemmiltaan karkkia?!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *